Jaka herbata jest najzdrowsza?

Herbata jest w zasadzie krzewem o nazwie Camellia sinensis. Liście tego krzewu służą do produkcji napoju, który może mieć różny kolor, smak, czy też właściwości. Co ciekawe, różnice nie wynikając z odmian krzewu, a sposobu przetwarzania liści. Dzięki temu wyróżnić możemy aż 5 rodzajów herbat. Zaznaczmy tu, że w opisie właściwości herbat weźmiemy pod lupę wyłącznie herbaty liściaste. Herbaty granulowane, czy też w saszetkach to produkty wysoko przetworzone, dlatego nie mają cennych właściwości lub znikomą ich ilość.

Herbata czarna

Czarna herbata to efekt pełnego procesu przetwarzania liści, który polega zarówno na ich więdnięciu, jak i fermentacji i suszenia. To najbardziej popularny rodzaj herbaty. Posiada ona dążą zawartość kofeiny, dlatego zalecamy kontrolować jej spożycie w ciągu doby. Czarna herbata zawiera jednak dużą ilość cennych składników. Wśród nich są:

– polifenole, które chronią serce i układ krążenia,
– taniny regulujące funkcjonowanie układu trawiennego,
– herbata czarna może wzmocnić układ odpornościowy

Herbata biała

To jedna z najmniej przetworzonych herbat, dlatego też posiada największą ilość właściwości zdrowotnych. Produkuje się ją z młodych liści, które nie są poddawane fermentacji. Za sprawą zawartości dużej ilości antyoksydantów wykazuje działanie antynowotworowe. Biała herbata to też jedna z najdroższych herbat na świecie.

Herbata czerwona

Produkcja opiera się na wydłużonym procesie fermentacji, dlatego jej walory prozdrowotne utrzymują się nawet przez kilkadziesiąt lat. Wykazuje działanie oczyszczające na nasz organizm, wspomaga też pracę wątroby i redukcję masy ciała. W sklepach możemy ją kupić pod nazwą “herbata pu-erh”.

Herbata żółta

Ma ona właściwości zarówno oczyszczające, jak i orzeźwiające. Uznaje się ją za jeden z najszlachetniejszych gatunków, zaraz po herbacie białej.

Herbata zielona

To ona uznawana jest za najzdrowszą herbatę. Zawdzięcza to dużej ilości antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki. W procesie produkcji pomijany jest etap fermentacji liści. Co ciekawe, ze wszystkich herbat ma ona najbogatszy skład.