Czarna herbata i jej walory zdrowotne

Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez filiżanki dobrej herbaty. Pijemy ją ze względu na doznania smakowe oraz znakomity zapach. Niektórzy lubią spożywać herbatę w towarzystwie przyjaciół lub znajomych. Inni z kolei uwielbiają delektować się w samotności jej wyjątkowymi walorami. Na rynku mamy do wyboru wiele produktów tego rodzaju. Jednak do najczęściej spożywanych zalicza się herbatę czarną.

Proces powstawania herbaty

Picie czarnej herbaty w niejednym domu należy do obowiązkowego porannego rytuału. Przygotowuje się ją, zaparzając liście, pąki lub łodygi, pochodzące z krzewu herbacianego. Ze względu na to, że jest na nią duże zapotrzebowanie, coraz częściej do jej przetwarzania wykorzystuje się różnorakie maszyny. Proces taki zaczyna się od użycia walca, który zgniata, rozrywa oraz zwija listki herbaty. W następnej kolejności produkt ten poddaje się fermentacji, suszy i przycina do odpowiednich rozmiarów. Czarna herbata należy do gatunku, który fermentuje najdłużej z wszystkich innych, ale dzięki temu jest niezwykle delikatna i nie wyczuwa się w niej gorzkiego czy cierpkiego posmaku.

Walory zdrowotne herbaty czarnej

Czarna herbata jest bardzo bogata w polifenole, czyli substancje o działaniu antyoksydacyjnym. Głównie chodzi o tearubiginy i teaflawiny. Jeszcze do niedawna sądzono, że herbata czarna posiada więcej polifenoli niż jej zielona odmiana. Obecnie jednak wiadomo, że zawartość tych składników jest podobna. Aby osiągnąć duże stężenie substancji aktywnych biologicznie, które są zawarte w tej herbacie, powinno się ją parzyć w temperaturze 80 stopni Celsjusza. Dobrze zaparzona herbata czarna działa niezwykle korzystnie na nasz organizm. Między innymi:

– Wspiera pracę układu naczyniowo-sercowego.

– Obniża poziom złego cholesterolu.

– Hamuje szkodliwy wpływ wolnych rodników.

– Wzmacnia naczynia krwionośne oraz błony komórkowe erytrocytów.

– Reguluje stężenie glukozy we krwi.

Podczas spożywania herbaty czarnej warto pamiętać, że nie tylko jest to napój niezwykle smaczny i aromatyczny, ale również wyjątkowo zdrowy.